Faalangsttraining

Wat is faalangst?

Faalangst is letterlijk de angst om te falen. Het kind is bang dat ondanks een goede voorbereiding er een mislukking volgt. Vaak blijft een kind hangen in gedachten, zoals: “Het zal wel niet gaan lukken, ik krijg vast een black-out”. Faalangst heb je alleen als het gaat om een bepaalde “taak”, iets wat van je wordt verwacht en waar een beoordeling volgt. Dit kan gaan om een proefwerk op school, een spreekbeurt, maar ook het stellen van een vraag aan de leerkracht tijdens de les. Door die angst presteert het kind onder zijn of haar niveau.

Het kan voorkomen dat u het vermoeden heeft dat uw kind faalangstig is. HIP Diagnostiek en Advies kan u helpen om erachter te komen of dit inderdaad het geval is. Als er twijfel bestaat of een kind wel of niet faalangstig is, dan kan HIP dit onderzoeken. Dit ziet er als volgt uit: er wordt een intakegesprek gevoerd met ouders en het kind en er wordt zoveel mogelijk informatie over het kind verzameld. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt voor de afname van de test. Als het onderzoek is uitgevoerd wordt er een uitgebreid verslag geschreven over de uitkomst van het onderzoek. Dit verslag wordt vervolgens besproken met ouders en/of de leerling en hierbij worden er ook aanbevelingen gegeven.

Een faalangsttraining kan dan aanbevolen worden. Tijdens de faalangsttraining wordt een kind geleerd de negatieve gedachten over een bepaalde taak om te zetten naar positieve gedachten. Op deze manier kan de angst weggenomen worden voor bijvoorbeeld een toets of een spreekbeurt.